Blog Wenen!

Afgelopen juni wonnen wij 2 vliegtickets naar Wenen door middel van een zangwedstrijd van Vliegtickets.nl. In oktober was het dan zo ver, we vlogen naar dé muziekstad van Europa. De stad waar onder andere Mozart en Beethoven woonden en werkten. Hieronder lees je onze ervaring en tips&tricks voor toekomstige Wenen-reizigers.

Muzikale avond Voor de muzikale behoeftes hebben wij een paar tips. Als je een liefhebber bent van klassieke muziek raden wij het Staatsopera (Wiener Staatsoper) aan. Wij bezochten de opera Le nozze de Figaro van Mozart. De statenopera is een schitterend en imposant gebouw waar hoogstaande opera’s worden opgevoerd. Dat dit kwalitatief goede concerten zijn kun je ook terugzien in de prijzen. Je betaalt voor een zitplek al gauw meer dan 100 euro. Echter gebeurt er in Wenen iets bijzonders. Als je ‘s middags in de rij gaat staan kun je voor 4 euro (!) sta-plekken krijgen. Zorg dat je op tijd in de rij staat want deze is soms zo lang dat hij op straat verder gaat. Vraag bij je kaartje om een plek op de Parterre, dan sta je beneden in de zaal en kun je alles perfect zien. Neem je eigen sjaal mee en knoop die om de plek die je als een sardientje hebt weten te bemachtigen. Nu is deze plek van jou en kun je rustig nog wat eten of drinken. Wees er wel op voorbereid dat je dus meer dan 3 uur moet staan. Kies voor comfortabele schoenen en ga niet de hele dag al wandelen (zoals wij deden ).

Voor de jazz&pop liefhebbers kun je naar Porgy&Bess gaan. Een jazzclub dat met regelmaat grote en internationale artiesten ontvangt. Het is een intieme zaal met veel zitplek zowel in de zaal als op het balkon. Wij zagen hier de Amerikaanse jazzformatie Yellow Jackets.

Muziekmusea

Hier hebben wij gebruik gemaakt van een combi-ticket. We konden hiermee naar het Haus der Musik en naar het Mozarthaus. Wij vonden vooral het Mozarthaus bijzonder. Het huis waar Wolfgang Amadeus Mozart echt heeft gewoond en gewerkt is omgetoverd tot een bijzonder museum. Hierin vind je onder andere originele werken van hem maar kun je ook de ruimte bezoeken waar hij sliep en feesten hield.

Sisi!

Wij zijn allebei dol op het magische verhaal van keizerin Elizabeth van Oostenrijk, beter bekend als Sisi! Wenen is natuurlijk de perfecte stad om dat eens beter te bekijken. Belangrijk om te weten is dat je veel combi-tickets kunt kopen in Wenen. Zo bespaar je veel geld! Wij kochten het Sisi-ticket voor 25,70 euro. Hiermee kregen wij toegang tot zowel Schönbrunn als Hofburg als het Imperial furniture museum. Wees erop voorbereid dat Schönbrunn, ook al staat het bekend als het paleis van Sisi, veel meer informatie bevat over de geschiedenis van het paleis en zijn vorige inwoners, zoals bijvoorbeeld Maria Theresia. Paleis Hofburg, waar Sisi ook heeft gewoond, vonden wij wat dat betreft meer gericht op Sisi. Je vindt er handgeschreven brieven en gedichten en er hangen jurken die gedragen zijn door de keizerin. Je leert hier niet alleen over haar sprookjesachtige leven maar ook over haar depressieve kant. Zeer indrukwekkend! Het Imperial Furniture museum klinkt wat suf maar je ziet o.a de meubels gebruikt door de echte Sisi en haar familie (zo staat bijvoorbeeld het wiegje van haar eerste zoon in dit museum) en een opslag met meubels uit de film.

Schönbrunn Tiergarten

Achter paleis Schönbrunn vind je een schitterende tuin en zelfs de oudste dierentuin ter wereld. Het is een mooie, schattige dierentuin die wij bijna voor ons alleen hadden omdat het een regenachtige dag was. Voor fotografen een mooie locatie om je slag te slaan.

Kerken en kathedralen

Wenen heeft vele kerken en kathedralen. 1 ervan is de Karlskirche. Deze kerk is adembenemend als je binnen komt. Je kunt even beneden rondkijken bij de kleurrijke en met goud bestrooide schilderijen en beelden en vervolgens de lift nemen naar boven. De kerk is angstaanjagend hoog dus dit is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Maar mocht je nou geen angst voor hoogtes en wiebelende trappen kennen, ga dan vooral nog een stuk verder dan waar de lift stopt. Je komt terecht in de meest magische bol van schilderwerk door Johann Michael Rottmayr.

Verder is de Stephanskirche de moeite waard. De donkere gotische kerk waar mozart is getrouwd is prachtig vanaf het moment dat je binnenstapt. Het contrast tussen de Karlskirche en de Stephanskirche is groot en hebben allebei hun charme!

PalmenhausDe eerste avond aten wij in het Palmenhaus en dat is echt de moeite waard. Je zit in een soort grote kas met prachtige planten en het is heel hoog en groots. Ze hebben lekkere gerechten en houden goed rekening met bijvoorbeeld een vegetarisch dieet. Het personeel is zeer vriendelijk en netjes. Nette kleding is wel gewenst. Je vind het Palmenhaus aan de Burggarten. Een mooi parkje waar je doorheen kunt lopen.

Airbnb

Wij hadden goede ervaringen met Airbnb, daarom besloten we daar nu weer voor te kiezen. Voor een goede prijs kun je dan een privékamer krijgen bij iemand thuis en soms een appartement. Ook nu kwamen wij bij een prachtige woning terecht met warme en gastvrije bewoners. We vonden wat leuke spullen op onze kamer zoals een kaart van de stad en wat lekkers voor onderweg. We hebben gezellig met ze kunnen kletsen en we konden van alles gebruik maken. We hadden een eigen privekamer en een eigen badkamer. Als je via AirB&B gaat huren; let dan op de recensies en hoe de verhuurder staat aangeschreven. Dan kun je eigenlijk niet fout gaan.

Lokale specialiteiten

Wenen staat bekend om zijn Sachertorte. Een bepaald soort taart dat wordt geserveerd in het Sacherhotel of ieder denkbaar cafe. Wij zijn naar het iconische hotel gegaan, tegenover de staatsopera en stonden daar een kwartier buiten in de regen te wachten. Daaruit blijkt maar weer hoe populair en toeristisch dit is. Het is echter wel de moeite waard en je bent eigenlijk niet in Wenen geweest als je het niet gedaan hebt. Wees voorbereidt op hoge kosten. Je krijgt daarvoor wel een lekkere taart, goede service en een prachtige locatie.

Tevens is Kaiserschmarrn een lokaal gerecht. Dit was het favoriete gerecht van keizer Franz Jozef, de echtgenoot van Sisi. Het is een mix tussen pannenkoek, cake en eierkoek. Het wordt traditioneel geserveerd met een pruimencompote en appelmoes. Wij aten Kaiserschmarrn in een cafe op het terrein van Schönbrunn maar ook dit is op meerdere locaties te verkrijgen.

Goedkope Mozart concerten (niet doen!)

Je ziet ze overal in de stad, mannen in mozartkostuums die je meteen aanspreken of je vanavond naar een concert wil gaan. Trap er niet in. Wil je naar een goed klassiek concert? Wij raden dan de Staatsopera aan om ver van te voren zitplaatsen te reserveren. Heb je een klein budget of wil je gewoon voor weinig geld een goede opera zien, kies dan voor de sta-plaatsen zoals eerder omschreven.


Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now